Publiekssymposium 2017_Lotte van Dillen

       engels lumc logo blauw engels jpg 768

food sweet 134'Aandacht voor smaak' door dr. Lotte van Dillen

 

Mensen besteden steeds minder aandacht aan hun maaltijden, en consumeren deze dikwijls voor TV, in de auto, of achter de computer. Tegelijkertijd zijn eten en drinken de afgelopen decennia steeds zouter, zoeter, en vetter geworden. Recente bevindingen uit ons onderzoekslab suggereren dat dit wellicht geen onafhankelijke verschijnselen zijn. TV kijken, autorijden en computeren vereisen mentale capaciteit. Omdat onze mentale capaciteit beperkt is, heeft dit gevolgen voor de waarneming van andere prikkels. Met name zoet roept een beloningsrespons op in het brein, en deze beloningswaarde stuurt in sterke mate de consumptie. Daarom onderzoeken we door hersenactiviteit te meten of mentale belasting niet alleen de smaakbeleving afzwakt, maar ook de beloningsrespons in het brein. Dit zou kunnen verklaren waarom mensen onder verminderde aandacht zoeter gaan eten en drinken. In mijn lezing wil ik verder ingaan op de relatie tussen aandacht, smaakbeleving en consumptie, en daaraan gerelateerde problemen zoals overgewicht, diabetes, en eenzijdige voeding.

Lotte van Dillen is universitair hoofddocent aan het instituut psychologie en doet onder andere onderzoek naar de rol van aandacht in onze emoties en beslissingen.

Share us