Publiekssymposium 2017_Laura Steenbergen

       engels lumc logo blauw engels jpg 768

'Ben je wat je eet?' door dr. Laura Steenbergen 

 

Als onderzoeker ben ik geïnteresseerd in hoe verschillende processen in onze hersenen werken, en hoe we onszelf misschien wel ‘slimmer’ kunnen maken. Zo onderzoek ik hoe bepaalde voedingsstoffen invloed hebben op ons waarnemen, denken en doen. Voorbeelden van deze voedingsstoffen zijn tyrosine en tryptofaan, beiden zijn aminozuren die natuurlijk voorkomen in bepaald voedsel. Tyrosine is bijvoorbeeld erg rijk in kaas en bananen, en tryptofaan in spinazie en eieren. Wat deze aminozuren zo speciaal maakt, is dat ze beiden precursoren zijn van belangrijke neurotransmitters: tyrosine is de voorloper van dopamine, en tryptofaan van serotonine. Zo ontdekten wij in ons lab bijvoorbeeld dat tyrosine ons presteren op moeilijke, uitputtende, cognitieve taken kan verbeteren, en dat tryptofaan in zekere mate onze sociale cognitie kan beïnvloeden. Deze resultaten bevestigen het idee dat gezonde voeding dus niet alleen fysiek, maar ook mentaal heel erg belangrijk is. In mijn lezing vertel ik hier meer over.

Laura Steenbergen is onderzoeker binnen de afdeling Cognitieve Psychologie van de Universiteit Leiden en doet onderzoek naar zogenaamde ‘cognitieve verbeteringstechnieken’ met als doel het optimaliseren van het functioneren van de cognitie en het menselijk presteren. Zo onderzoekt ze onder andere de rol van de darm-brein as en voeding. Laura vindt het belangrijk om haar kennis en bevindingen te delen met het publiek, zo was zij afgelopen december bijvoorbeeld te zien als neurowetenschappelijk expert in Witteman Ontdekt: Het Geluk.

Lees ook verder

 

 youarewhat4 578x220

 

 

 

 

 

Share us