Publiekssymposium 2017_Jeroen van der Grond

       engels lumc logo blauw engels jpg 768

sugar 134x123'Het verslavende effect van suiker' door dr. Jeroen van der Grond

 

Allemaal zeggen we weleens: ‘één koekje maar’, terwijl we even later schuldbewust de bodem van de trommel in zicht hebben. Hetzelfde geldt voor zoete frisdranken, het is heel moeilijk om maar één slokje te nemen als je eigenlijk het hele glas in één keer wil leeg drinken.  Dit wordt voornamelijk  veroorzaakt door de suiker in de te consumeren producten. Bovendien heeft niet alleen suiker zelf effect, maar ook bijvoorbeeld de temperatuur waarop de frisdrank  gedronken word.  Zo zijn koude frisdranken veel lekkerder, dan wanneer het al een  tijd op tafel heeft gestaan. Er wordt wel eens beweerd dat suiker even verslavend is als drugs. Verslaafd zijn aan suiker klinkt misschien wat extreem, maar het is voor een belangrijk gedeelte wel waar.

In mijn lezing wil ik laten zien wat suiker met de beloningscentra in de hersenen doet. Dit verklaart enerzijds waarom wij suiker lekker vinden, maar ook waarom wij het niet bij één koekje kunnen houden. Met andere woorden, ik wil laten zien waarom suiker zo’n  verslavende werking heeft.

Jeroen van der Grond is onderzoeker aan het LUMC en doet onder andere onderzoek naar de rol van de hersenen in de relatie tussen overgewicht  en eetgedrag.

 

Share us