Voorgaande publieksdagen

       engels lumc logo blauw engels jpg 768

LIBC Publieksdag 11 oktober 2019

LIBC Publieksdag 2019 

 

Geheugensporen 

Het ik tussen verleden, heden en toekomst 


Is het geheugen ons de baas, of kunnen de nieuwste inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek ons ook helpen om gebruik te maken van de creativiteit van het geheugen en zo meer heer en meester te worden over onze herinneringen?

Griekse filosofen dachten tweeduizend jaar geleden al na over het geheugen, psychologen werken al decennia lang aan onderzoek om de werking van het geheugen te ontrafelen, en dankzij de neurowetenschappers hebben we nu ook kennis van de neurale netwerken die betrokken zijn bij het geheugen. Toch zijn er nog veel vragen over ons geheugen die we niet of maar gedeeltelijk kunnen beantwoorden.

Ons autobiografisch geheugen bestaat uit herinneringen aan persoonlijke gebeurtenissen, van de kleinste details tot de belangrijke diepte- en hoogtepunten die ons leven markeren. Maar het geheugen is veel meer dan enkel een archief voor herinneringen. Ons geheugen bepaalt wie we zijn, het vormt onze identiteit en persoonlijkheid. En via onze herinneringen filteren we ook onze ervaringen. Zo slaat het geheugen een brug tussen het verleden, heden en toekomst, wat cruciaal is om een coherent, gelaagd, en boeiend leven te leiden.

Tegelijkertijd is het geheugen ook feilbaar, creatief, en eigenwijs: In het dagelijkse leven laat het geheugen ons regelmatig in de steek, geeft het feiten vervormd weer, en gaat ‘als een hond liggen waar hij wil’ (Nooteboom), vaak op plekken waar wij dat liever niet willen. Deze ingrijpende herinneringen en verstoringen van het geheugen kunnen tot grote problemen leiden in ons gevoel van zelf en identiteit.

Is het geheugen ons de baas, of kunnen de nieuwste inzichten uit het wetenschappelijk onderzoek ook helpen om gebruik te maken van de creativiteit van het geheugen en zo meer heer en meester te worden over onze herinneringen?

 

De publieksdag was een groot succes. Er waren ruim 700 aanwezigen. 

watch dark eye icon icons.com 53840 1 1 cropped

Kijk mee naar het filmverslag van de LIBC publieksdag 'Geheugensporen'

 

In de media

 

Share us